AİDS li Hastalarda HPV Virüsü Ve  Kondilomlar

HIV ile ilişkili human papilloma virüs enfeksiyonları

Human Immunodeficiency Virus (HIV) ile enfeksiyon sonucunda ortaya çıkan klinik spektrumunun en şiddetli durumuna Acquired Immuno Deficiency Syndrome (AIDS) denir. AIDS vücudun bütün sistemlerini etkileyebilen, etkin bir tedavisi olmayan ve ölümle sonuçlanabilen viral bir enfeksiyon olarak ilk defa 1981’de Amerika’da tanımlanmıştır. AIDS öncelikle homoseksüel ve biseksüel erkeklerde, intravenöz uyuşturucu kullananlarda, hemofilili hastalarda, kan transfüzyonuna gerek duyan hastalarda görülür.

HIV ile enfekte hastalarda gözlenen human papilloma virüs (HPV) ile ilgili lezyonlarda  SON YILLARDA artış gözlenmektedir.

HPV virüsüne bağlı kondilomların AİDS li hastalarda özellikle makat bölgesi ve  ağız içi yerleşimi HİV için tipiktir. HPV ile birlikte olan en önemli problem karsinojenik 16 ve 18 serotipleri ile ortaya çıkan maligniteler yani kanserledir.

HPV, Human papilloma virüse bağlı olarak ağızdaki oral papillomalar, verruca vulgaris, filiformis ve planus, fokal epitelyal hiperplazi ve kondiloma akuminata, bowenoid papülozis, epidermodisplazya verrüsiformis, servikal ve anogenital skuamoz intraepiteliyal neoplaziler gibi pek çok klinik tablo karşımıza çıkabilmektedir.

 Antiretroviral tedavi sonrasında da CD4+ seviyesinin düşmesine ve genel olarak savunma sisteminin baskılanmasına bağlı olarak papilloma, kondiloma ve fokal epitelyal hiperplazi gibi HPV ile ilişkili oral lezyonlarda artış görülmüştür.HİV taşıyıcısı hastalarda saplı veya sapsız papillomlar sıklıkla damak, yanak mukozası ve dudak köşelerinde lokalizedir. Ancak görünüm olarak pembe-beyaz renkte, anogenital kondiloma benzeri dev papillomlar şeklindedir. HPV ile ilişkili verrüköz lezyonlar tekrarlama ve yayılma eğiliminde olup, tedaviye oldukça dirençlidir .

HİV pozitif yani AİDS li hastalarda en sık görülen diğer bir  yer anal kondilom yani makat bölgesindeki HPV bulaşması, penisin anüs civarına teması, parmaklar veya seks aletleri ile de olabilir. Mutlaka anüse tam bir giriş gerekmez. Bu nedenle de, anüs yoluyla cinsel ilişkiye girmese bile, rahim ağzında HPV veya siğil olan kadınlar daha yüksek anüs kanseri riski taşırlar ve bu sebeple de önlem almak zorundadırlar

. Anüs kanseri ve özellikle HPV’ye bağlı kanser öncüsü hastalıklarının erken tanısı “anal smear (yayma)” ile konabilir. Ülkemizde pek bilinmemesine ve yaygın kullanılmamsına rağmen yüksek risk faktörlü hastalarda anal yayma etkili ve kabul edilmiş bir tarama yöntemidir. Eşcinsellerde, anüs yoluyla ters cinsel ilişkiye giren kadınlarda, anüs ve çevresinde siğil saptanan kadın ve erkeklerde, cinsel organlarda ve çevresinde siğil saptanan kadınlarda ve rahim ağzı yayma ve biopsilerinde HPV, displazi veya kanser saptanan kadınlarda yılda bir defa anal yayma yapılmasını öneren yurtdışında merkezler vardır.

Makatta ve anal kanalda oluşan genital siğiller tedavisinde en çok tercih edilen yöntem dış genital organlarda olduğu gibi siğillerin elektrokoter kullanılarak yok edilmesi (yakılması, koterizasyon işlemi) veya çok büyükler ise cerrahi olarak çıkarılmasıdır Tekrar siğil çıkan durumlarda aynı yöntemlerle (koterizasyon, cerrahi çıkarma gibi) tedavi edilirler. Nüks durumlarında moral bozukluğu olmasına rağmen hastanın tedavinin sonucuna inanarak "ve mutlaka bu siğillerden kurtulacağını bilerek" ısrarla tedaviye devam etmesi en doğru ve kesin bir yaklaşımdır.

 Doğru bir tedavi ile genital bölge ile anüs civarında olan siğiller de kolaylıkla yok edilmekte olup bu kondilom olarak isimlendirilen genital siğiller bir süre sonra ısrarlı ve doğru tedavi ile sonuçta bitmektedirler. Verriköz kanser (anüsün dev kondiloması) (Buschke hastalığı) Anal siğilin daha saldırgan tipidir.

doktor nevra

Tarafımızdan hazırlanan bu site Türkçe en kapsamlı HPV, Genital Siğil konusunu işleyen-irdeleyen bir site olup, bu konuda bir "ihtisas " sitesidir. HPV virüsü ve etkileri hakkında çok sayıda yeni ve güncellenen yazıları aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.....
HPV,Genital Siğil Sorunu, Genital Siğiller Kondilom Tedavisi Ve Yeni Gelişmeler Hakkındaki  Diğer Tüm Yazılarımız İçin ... (Tıklayın)
 

Bize Ulaşın.. İletişim