Makatta Siğil Tedavisi, Kondilom  Anal HPV Nedir?

Genital siğil veya diğer ismi ile genital hpv bir çok ülkede yaygın olarak görülen ve genellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. HPV, İnsan Papilloma virus olarak adlandırılan bir çeşit virüstür. HPV virüsünün yaklaşık 80  tipi vardır ve çok büyük bir kısmı genital bölgelerde gözle görülen condyloma accuminata denilen deri oluşumları meydana getirir. Ancak bazı hpv enfeksiyonlarında genital bölgede virus bulunmasına rağmen deri oluşumları ve benzeri belirtiler oluşmayabilir. Virüsün varlığı ancak laboratuvar testleri ve incelemeleri  ile belirlenir. HPV DNA testi en sık uygulanan testtir.

Genital hpv hastalığı vulva, vajina , anüs (makat)  serviks (rahim ağzı) , penis, scrotum (torbalar), kasık ve kalça üzerinde kabarcıklar, yumrular çıkıntılar ve et benleri halinde görülür. Bu genital siğillerin üzeri düz veya kabarık, sayısı tek veya çok, küçük veya büyük olabilir, yani tek tip olmayıp çeşitli görüntülerdedirler. Bazıları kümeler meydana getirerek ayçiçeği şeklinde de görülebilir. Bazen de "karnıbahar görünümü" şeklindedirler. HPV'nin tipi genellikle dış görünüşü yani kondilom lezyonlarının yapısını da belirler.

Nadiren de olsa  hpv enfeksiyonları deride o kadar küçük değişiklikler meydana getirir ki bunlar çıplak gözle görülemez, bunlara subklinik vakalar denmektedir. HPV enfeksiyonları genellikle bu virüs ile enfekte bir kişi ile vaginal, anal ve oral seks - cinsel ilişki sırasında deriden deriye temas sırasında bulaşır. Genital hpv'nin oral seks sırasında ağızdaki mukoz membranlara bulaşması da mümkündür. Virus bulaştıktan birkaç hafta veya birkaç ay, hatta yıllar sonra deri oluşumu görünmeye başlar, bu süre sabit değildir ve virüsün tipine göre değişkenlik gösterir. Ancak bazen de klinik belirtilerin hiç ortaya çıkmadığı  kişilerin de olduğu unutulmamalıdır. Subklinik (belirti vermeyen) hpv enfeksiyonlarının bulaşması hakkında bilgimiz azdır ve fazla bir tıbbi yayın yoktur. Ancak bazı yayınlar ve  araştırmacılar bunlarda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu ileri sürmektedir. HPV vrüsü tespit edilen kadınların cinsel partnerlerinin de % 70-90 olasılıkla enfekte olma ve kondilom bulaşma  olasılığı bildirilmiştir.

Makatta Siğil ,Anal Siğiller Nasıl Bulaşırlar? Belirtileri ve  Şikayetleri Nelerdir?

Anal siğiller (anal condyloma acuminata), anüs - makat  çevresini etkileyen, sık görülen  lezyonlardır ve genellikle anal ilişki, anal seks ile bulaşmalarına rağmen bu tür bir ilişki olmadan sadece normal vajina ilişki ile de bulaşabilmekte veya vajinadaki yani kadında cinsel organdaki siğillerin buraya, anüs-makat etrafına yayılmaları ile de gözlenmektedir. Anüste makatta siğil çıkan kadınların mutlaka anal sekse (ters ilişki) girmeleri şart değildir.

Makatta HPV İnsan papilloma virüsünün (HPV) belirgin hale gelmesi için aylar, hatta yıllar geçebilir. Mikroskopik virüsün çoğalması ve büyümesi için belli bir zaman gerekir ve bu zaman virüsün tipine göre değişkenlik gösterir. Bazı tip virüsler agresif olurlar, çok hızlı yayılıp çok kısa bir sürede alındıktan hemen sonra ortaya çıkarlar. Lezyonlar öncelikle yüzeyden hafif kabarıklıklar olarak başlar ve gelişip yayılırlar. Yumuşak, pembeden kırmızıya kadar değişen renklerde ve yapıda karnıbahar gibi oluşumlardır. Sayıları bir veya sayılamayacak kadar çok sayıda olabilir ve bu lezyonlara "kondilom" veya "kondülom" denmektedir.  Ağrı ve rahatsızlık hissine neden olmasalar da kaşıntı ve yanmaya neden olabilirler. Bazen kaşıntı ilk belirti olabilir.Bazı kadınlarda genital ve makat bölgesinde kanama gözlenir. Hastalar kendilerinde hastalığın olduğunun farkına varmayabilirler. Çoğunlukla genital siğil şikayeti ile doktora başvuran kadınlarda , bu bölgedekilerine ek olarak makat etrafında da siğillerin gözlenmesi ile fark edilirler.

Makatta (anüs) ve Etrafında  Çıkan HPV ye Bağlı Siğiller' in Kansere Dönüşme Olasılığı Nedir?

Anü kanseri yani makat kanseri, sindirim kanalının dışarı açılan kısmı olan anüsün kanseridir. Anüs kanserinin sıklığı son 15-20 yıldır batılı ülkelerde önemli bir şekilde artmaktadır. Orta ve ileri  yaşlılarda daha sıktır. Anüs kanseri erken evrede hastada hiçbir rahatsızlık oluşturmaz ve bulgu vermez. Bu nedenle erken dönemde anüs kanserinin  saptanması çok güçtür. Kanser büyüyüp ilerlediği zaman ise; anüsten kanama, ağrı ve kitle en sık görülen bulgulardır. Ancak, bu aşamada genellikle kanser yayılmış ve başarılı bir cerrahi tedavi şansı yitirilmiş olur. Anüs kanserine neden olan faktörler; rahim ağzı kanserine de neden olan ve anüs ve çevresinde siğiller yapan Human Papillomavirus (HPV) adlı virus enfeksiyonu, anüs yoluyla cinsel ilişki (hem kadın, hem de erkeklerde), çok eşlilik, sigara, AIDS hastalığı ve benzeri nedenlerle bağışıklık sisteminin baskılanması, kadınlarda genital sistemde siğil, rahim ağzında HPV enfeksiyonu, displazi ve kanser oluşması ve Crohn Hastalığı en önemli risk faktörleridir.
Prezervatif kullanımı anüste HPV bulaşmasını önlemek için genellikle yeterli değildir. HPV geçişi - bulaşması , penisin anüs civarına teması, parmaklar veya seks aletleri ile de olabilir. Mutlaka anüse tam bir giriş gerekmez. Bu nedenle de, anüs yoluyla cinsel ilişkiye girmese bile, rahim ağzında HPV veya siğil olan kadınlar daha yüksek anüs kanseri riski taşırlar ve bu sebeple de önlem almak zorundadırlar.

Anal Smear Nedir, Anal HPV de Uygulanması Mümkün Müdür? 

Anüs kanseri ve özellikle HPV ye bağlı kanser öncüsü hastalıklarının erken tanısı “Anal Smear” ile konabilir. Ülkemizde pek bilinmemesine ve yaygın kullanılmamsına rağmen yüksek risk faktörlü hastalarda anal smear (anal simir) etkili ve kabul edilmiş bir tarama yöntemidir. Eşcinsellerde, anüs yoluyla ters cinsel ilişkiye giren kadınlarda, anüs ve çevresinde siğil saptanan kadın ve erkeklerde, cinsel organlarda ve çevresinde siğil saptanan kadınlarda  ve rahim ağzı smear ve biopsilerinde HPV, displazi veya kanser saptanan kadınlarda yılda bir defa Anal Smear yapılmasını öneren yurtdışında merkezler vardır. 
Anal Smear, ucunda nemlendirilmiş bir pamuk sarılı çubuk veya rahim ağzı kanalından smear alınmasında da kullanılan  endoservikal fırça ile alınır. Smear çubuğu anüse 3-4 cm dikkatli bir şekilde sokulur ve en az 360 derece döndürülerek ve tüm yüzeylere sürülerek geri çekilir. Elde edilen materyal, tek bir düzgün hareket ile bir lamın yüzeyine düzgün ve ince bir şekilde yayılır. Smear alınır alınmaz, saniyeler içinde, %95’lik etil alkol içeren bir kap içine konarak mutlaka tespit edilmelidir. Anal Simir materyali patoloji laboratuarında boyanarak, Anal Smear konusunda deneyimli bir Patoloji Uzmanı tarafından incelenmeli ve rapor edilmelidir. Anal Smear’de kanser öncüsü hastalıklara ait hücreler saptanırsa bir endoskopi uzmanı veya genel cerrah tarafından zaman kaybetmeden derhal “yüksek rezolüsyonlu anoskop” eşliğinde “anüs biopsisi” yapmak gerekir. Biopsi sonucuna göre gerekli cerrahi tedavi yapılarak kanserin gelişmesi önlenir. Böylece, hastanın yaşamı kurtarılmış olur. Bu uygulama ülkemizde yaygın olmayıp sadece büyük patoloji merkezlerinde “Anal Smear” değerlendirmesi yapan patologlar mevcuttur.Yurt dışında daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Makat Etrafında Ve Anüste Bulunan Siğil Odakları, Kondilomlar Nasıl Tedavi Edilir, Takibi Nasıl Yapılır?

Makatta siğil tedavisi nasıl yapılır, makatta siğil tedavisi yakma dondurma ilaç tedavisi seçenekleri arasında ne gibi farklar vardır, en güvenli olanı hangisi dir.Makatta siğil ameliyatı nasıl yapılır. Makatta HPV kansere dönüşür mü, kesin tedavisi var mı, kolonoskopi yapmak gerekir mi, gibi sorular sıklıkla endişe içinde olan hastalar tarafından sorulmaktadır.

Genellikle kadında vulva , perine ve dış genital organda bulunan siğillere ek olarak makatta da siğil saptanır ve tedavisi de aynı seansta genital organdaki diğer siğillerle birlikte yapılır. Nadiren de olsa genital organda olmayıp sadece makat etrafında veya anüs girişinde  siğil şikayeti ile bize başvuran başvuran kadınlar olmaktadır. Anal ilişki (ters ilişki) , anal seks bu bulaşmada önemli bir faktördür. Bağırsak bölgesine kadar siğiller gidebilir Eğer siğiller çok küçük ve sadece anüs çevresindeki ciltte yerleşmişse direkt olarak siğilin yüzeyine uygulanan ilaçlarla tedavi edilmesi denenebilinir. Bu yöntem basit gibi görülmesine karşın çok dikkatli bir şekilde ancak  doktor tarafından çevredeki normal dokuya zarar vermeden uygulanmalıdır. Uygulanması zor, meşakkatli olan bu işlem sıklıkla haftalar sürer ve çok sayıda uygulama gerektirir ve pek tercih edilmez, çünkü hastada hassas olan bu bölgede kaşıntı, yaralar,ağrı ve dayanılmaz huzursuzluk hissine uzun süre sebep olabilir. Bazen kapanmayan veya zor iyileşen kimyasal yanık bölgeleri oluşmaktadır.

 Makatta siğil kondilom  ve anüs çevresinde oluşan genital siğiller tedavisinde  en çok tercih edilen metot, dış genital organlarda olduğu gibi siğillerin elektrokoter kullanılarak yok edilmesi (yakılması ,koterizasyon işlemi) veya çok büyükler ise  cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Diğer yöntemlerden üstün olmamasına rağmen bazı merkezlerde  lazer cerrahisi de kullanılmaktadır. Bu yöntemler anında sonuç verirler, ancak siğillerin sayı ve yerine bağlı olarak lokal anestezi, spinal ya da genel anestezi altında uygulanırlar. Eğer siğiller az miktarda ve yaygın bölgede değilse lokal anestezi genellikle yeterli olmaktadır. Anal kanal içindeki siğiller ilaçla tedavi için kesinlikle uygun değildir ve çoğu durumda  koter ya da cerrahi yolla tedavi edilmelidirler. Anal kanal içine de bağırsaklara doğru yayılan siğiller mevcut ise genel cerrahi uzmanından da yardım almak gerekir. Koter yada cerrahi tedaviye rağmen çoğu hasta tedaviden sonra yeni siğiller oluşturur.Bu durum genellikle hastada bir moral bozukluğuna sebep olmasına karşın bunun nedeni genital siğile neden olan HPV virüsünün  dokularda ortalama 6 ay yada daha da uzun süre belirti vermeden yaşamasıdır.

Gebelerde genital siğillere ek olarak veya ayrı  olarak makatta da siğil çıkmış ise ,tedavisi genital bölgedeki siğiller gibi yapılır. Yeni siğiller sıklıkla dokuda zaten bulunan virüs nedeniyle oluşur.  Bunlar daha önce tedavi edilen siğillerin nüks etmesi değildir. Tekrar siğil çıkan durumlarda  aynı yöntemlerle (koterizasyon, cerrahi çıkarma gibi..) tedavi edilirler. Nüks durumlarında moral bozukluğu olmasına rağmen hastanın tedavinin sonucuna inanarak "ve mutlaka bu siğillerden kurtulacağını bilerek"  ısrarla tedaviye devam etmesi en doğru ve kesin bir yaklaşımdır. Doğru bir tedavi ile genital bölge ile anüs civarında olan siğiller de  kolaylıkla yok edilmekte olup bu kondilom olarak isimlendirilen genital siğiller bir süre sonra ısrarlı ve doğru tedavi ile sonuçta bitmektedirler....
 

Anal Seks Hakkında Tıbbi Bilgiler;

Anal seks penisin vajinaya değil de makata sokulmasıdır. Makatta çok sayıda sinir ucu bulunur ve çok hassas, duyarlı bir organdır, bu kadar hassas olmasından dolayı da cinsel ilişki sırasında kullanılması hiç de ender değildir. Anüs bölgesi (makat) ve burada yer alan halkasal kaslar, duyu sinirleri açısından zengin bir bölgedir. Halkasal kaslar normalde sıkıca büzülmüş durumda bulunurlar. Gerektiğinde 6–7 cm. çapa kadar genişleyebilirler. Anüs bölgesindeki anatomik yapı çok narindir. Eğer hazırlık yapılmadan veya sabırsızca anal ilişki kurulması halinde bu bölgedeki dokularda yırtılmalar, kanamalar ortaya çıkar. Bu yırtılmaların ortaya çıkması sadece acı açısından önemli değildir. Gerek cinsel yolla bulaşan hastalıkların gerekse de bu bölgedeki bakterilerin hastalık oluşturmaları için uygun ortam oluşturmasıdır.

Anal seks tümüyle ayrı iki floranın (penis ve kalınbağırsak) karşılaştığı bir ilişki şeklidir. Erkeğin genital bölgesinin savunma sistemlerinin oldukça gelişmiş olması nedeniyle erkekte ender durumlarda enfeksiyon oluşurken, kadında oluşan sıyrıklardan erkeğin genital patojenleri geçebilir. Yine anal sekste hatalı yapılan bir uygulama anal seks sonrası vajinal seksle devam edilmesidir, bu durum kadınlarda ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

Amerika'da 100 bin kadını kapsayan bir araştırmanın sonuçlarına göre, her yüz kadından sadece ikisi anal seks yapıyor. İtalya'da yapılan bir araştırmada ise bu oran dörtte bire iniyor. Anal seks ile AIDS ve diğer cinsel hastalıkların bulaşma riski iki kat artıyor. Unutulmaması gereken anal sekste ( Ters ilişki) mutlaka prezervatif kullanılması gerekliliğidir.

SİĞİL TEDAVİSİ FİYATLARI ÜCRETLERİ HAKKINDA BİLGİ

Aşağıdaki sorular ve makatta siğil anal kondilom yorumları ve merak edilen konular sitemizin forum kısmında cevaplanmıştır veya yönlendirilmiştir . Daha detaylı bilgi için , benzeri şikayetleri olan hastaların deneyimlerinin, görüşlerinin  de bulunduğu  
soru-cevap sayfamızı ziyaret edebilir veya bizlere ulaşabilirsiniz.....

-Gebelerde anüste,makatta hpv,genital siğil görülür mü?
-Hamilelikte anal siğil tedavisi ve makatta siğil tedavi seçenekleri nelerdir, hangi yöntem güvenlidir
-Anal siğil en sık nasıl bulaşır?
-Makatta  siğiller en iyi ne şekilde tedavi edilir? Makatta siğil tedavis için en güvenli va kalıcı yöntem nedir
-Anal Kondilom nedir? Anal kondilom resimleri nedir
-En sık hangi tip HPV virüsü anüste ,makatta siğil yapar?
-Anal seks (ters ilişki) genital siğil için riskli midir?
-Anal seksle geçen cinsel hastalıklar
-Eşcinsellerde anal siğil HPV riskleri nelerdir?
-Erkeklerde makat bölgesinde genital siğil ne sıklıkla çıkar?Erkekte makatta siğil nedenleri nasıl bulaşır
-Makatta genital siğil resimleri, görüntüleri
-Genital siğil olan gebelerde neden sezeryan? sezeryan youtube video görüntüleri
-Anal smear nerede yapılır? Fiyatları Nedir? Makattan simir almak mümkün mü
-Makatta siğil yakma tedavisi acılı mı, anüste ve genital bölgede genital siğil kondilom yakma  dondurma tedavisi fiyatları nedir?
-Her jinekolog anüste makatat genital siğil, makatta  hpv tedavisi yapar mı?
-Gardasil HPV aşısının anüs, makat kanserine koruyucu etkisi var mı?

Tarafımızdan hazırlanan bu site Türkçe en kapsamlı HPV, Genital Siğil konusunu işleyen-irdeleyen bir site olup, bu konuda bir "ihtisas " sitesidir. HPV virüsü ve etkileri hakkında çok sayıda yeni ve güncellenen yazıları aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.....
HPV,Genital Siğil Sorunu, Genital Siğiller Kondilom Tedavisi Ve Yeni Gelişmeler Hakkındaki  Diğer Tüm Yazılarımız İçin ... (Tıklayın)
 

Bize Ulaşın.. İletişim