Hpv kesin tedavi olur mu??
Cinsel siğillerde tedavi süreci
Cinsel siğillerde tedavi sürecinin en sıkıntılı tarafı çok iyi bir şekilde uygulanan tedaviler sonrasında bile siğilin tekrarlama ihtimalidir. Bunun nedeni siğile neden olan virusün (HPV) görünür siğiller dışında başka bölgelerde de mikroskopik odaklar oluşturması ve bunların tedaviler sırasında farkedilememesidir. Çünkü bunları pratikte tespit etmemizi sağlayacak bir yöntem yoktur. Asetik asitle boyama gibi çeşitli metodlar denenmekte ve kısmen sonuçlar alınabilmektedir.
Tedavi sürecindeki diğer bir sıkıntı ise eşe veya partnere siğilleri bulaştırma ihtimalidir. Bayanlarda cinsel siğilin rahimağzı kanseri yapma ihtimali vardır. Özellikle cinsel siğile sahip erkeklerin eşleri veya bayan partnerleri mutlaka bir kadın doğum hastalıkları uzmanına başvurmalı ve smear yanında HPV - DNA testi de yaptırmalıdır. Smear tek başına HPV lezyonları erken aşamada ise pozitif bir sonuç vermemektedir. Fakat HPV DNA testi yapıldığında eğer bayanda onkojenik yani kanser yapan tarzda bir siğil tipi varsa kadın doğum uzmanı ekstra önlemler almaktadır. Unutulmaması gereken bir nokta ise cinsel siğil bayanlarda rahim içinde görüldüğünden dışardan hiçbir belirti vermemesidir.
Cinsel siğil ne zaman bulaşır ?
Eğer gözle görülür bir cinsel siğiliniz varsa bunu karşı tarafa bulaştırmaya adaysınız. Tamamen tedavi olmuş bireyler 6 ay veya 1 senelik period sonrası nüks de olmamışsa HPV den kısmen kurtulmuş sayılabilirler ve hastalığı bulaştırma ihtimalleri çok düşüktür. Fakat yeni tedavi almış cinsel siğil hastaların mikroskopik odakları bulunabileceğinden görünürde hiçbir lezyonları bulunmuyor olsa bile karşı tarafa siğil bulaştırma ihtimalleri sıfır değildir.
Prezervatif kullanımı ise siğil penis bölgesinde ise koruma sağlamaz. Penis bölgesindeki siğillerde ise koruma sağlar fakat cinsel siğili bulunan kişide başka bölgelerde de mikroskopik odaklar olabilir.
Siğillerden kurtulamayacak mıyım ?
Cinsel siğil tedavisi uzun sürmektedir. Fakat yapılan her tedavi ile virus yükü azalmakta ve yeni odakların oluşması önlenmektedir. Bağışıklık yetmezliği durumları dışında her cinsel siğil hastası belirli bir süre sonra siğillerden tamamen kurtulmaktadır.
Tedavi sırasında nelere dikkat etmeliyim ?
Özellikle genital bölgenin temizliği var olan siğilleri kanatmadan yapılmalıdır. Kanayan her yeni siğil HPV virüsünün yeni bölgelere bulaşması ihtimalini de arttırır. Mümkünse tüyler kısaltılmalı veya gerekiyorsa makine ile siğillere dikkat edilerek alınmalıdır.
Siğilin mi var ? Erken tedavi şart !
Eğer cinsel bölgenizde şüphelendiğiniz bir
lezyon varsa zaman geçirmeden bir uzmana başvurun ve muayene
olun. Cinsel siğillerin erken evrelerinde birkaç seanslık
tedaviyle kişi tamamen bu hastalıktan kurtulurken, yaygın
siğillerde uzun süren seanslar ve aylarca tedavi
gerekebilmektedir. Şüpheli lezyonları kanatmadan en kısa zamanda
bir uzmana gösteriniz.
Etiket; Hpv kesin tedavi olur mu? HPV tedavi süreci, cinsel siğiller
tedavisi, cinsel siğil tedavisi