HPV Nasıl Takip Edilir, HPV Hastası Takibi..
HPV takibi nasıl yapılır
HPV takibi HPV Test sonuçlarına bağlı olarak, HPV doktorunuz aşağıdakilerden birini önerebilir:
- Normal takip şekli . Eğer 30 yaş ve üzerinde iseniz, HPV testini negatif ve Smear testi normal ise, üç yıl içinde tekrar HPV test ve yılda bir Smear test yaptırmanız önerilir.
- Kolposkopi Muayenesi. Kolposkopi ile muayene işleminde, doktorunuz rahim ağzınızı daha yakından incelemek için özel bir büyüteç yani kolposkop kullanır ve genital organlarımız ile rahim ağzınızı değerlendirir.
- Kolposkopi Biyopsi. Bazen kolposkopi ile birlikte yapılan bu müdahaleye ve koposkopik biopsi denir ve bu işlemde, doktorunuz kolposkop altında daha yakından incelenmesi için rahim ağzı hücreleri örneği biyopsi alır, gerekirse endoservikal küretaj da yapar.
- LEEP işlemi , Rahim ağzı anormal rahim ağzı hücrelerinin çıkarılması. Rahim ağzında bulunan CİN 2, CİN 3 ve HSİL gibi anormal hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesini önlemek için, doktorunuz anormal hücreleri içeren doku alanlarının LEEP işlemi ile çıkarılmasını önerebilir.
- Uzman Doktor ile Görüşmek, HPV Uzmanı Takibi; Pap smear testi veya yapılan HPV testi sonuçlarınız anormal yani pozitif ise, doktorunuz büyük olasılıkla kolposkopik muayene önerecektir. Test sonuçlarının kanser veya kanser öncesi anormal hücre değişikliği olabileceğinizi göstermesi durumunda, tedavi için konuda uzmanlaşmış bir doktor takibi gerekir.