Tedavi Edici HPV Aşıları
Genital siğil aşısı veya diğer adı ile HPV aşıs veya HPV virüsü aşısıı son derece güncel olan bir konudur. Rahim ağzı kanseri ve intraepitelyal neoplaziler olarak da adlandırılan ( CİN1,CİN2,CİN3- lsil,hsil) rahim ağzında kanser öncesi değişiklikler ile hem erkek hem kadındaki siğillerden HPV - Human Papillom Virusu- yani, İnsan Siğil Virüsü denen bir DNA virüsü sorumludur. Tüm Dünya’da HPV tip 16 ve 18 rahim ağzı kanserlerinin çok büyük bir kısmından aynı şekilde ülkemiz Türkiye’de bu virus sorumludur. Genital siğil aşıları yani HPV aşıları rahim ağzı kanserine neden olan HPV tiplerinin önemli bir kısmına korurlar.
HPV aşılarının temel olarak HPV 16 ve 18’e karşı üretilmiş olup; tüm Dünya’da ikili -sadece rahim ağzı kanseri ve rahim ağzında kanser öncesi değişikliklere karşı koruma içeren Cervarix ve ve dörtlü -ikili aşıdaki korumalara ek olarak siğillere karşı da koruma içerir- Yani Gardasil - Gardasil aynı zamanda Genital Siğil aşısı ve Kondilom Aşısı olarak da bilinir - iki aşı olduğunu ve her iki aşının da 9-26 yaş kızlarda kullanımaktadır. Ancak çocukluk çağı aşılarından farklı olarak bazı merkezlerde 45 yaşa kadar her kadında aynı koruyucu etkiyi yaptığından; cinsel l aktivite başlamış dahi olsa, anormal rahim ağzı değişiklikleri yaşanmış dahi olsa bile; 45 yaşa kadar her kadına yapılabilmektedir.
HPV aşıları, erkek çocuklar ve erişkin erkekler için de siğil oluşumunu engellemek, portörlüğü azaltmak amacı ve tabii ki nadir de olsa penis kanserine karşı koruyucu olmak için Avustralya, İngiltere ve ABD’de uygulanmaktadır. ABD'de de erkek çocukların aşılanması 2012 aşı takvimine alınmıştır.
HPV Tedavi edici aşıya gelince;HPV Aşılarının diğer tüm aşılarda olduğu gibi prensibi daha virüs ile şahıs karşılaşamadan yapılması ve virüsün kişiye bulaşmasını engellemektir. Son yıllarda internet ortamında “HPV Tedavi Edici Aşılar” konusunda bazı bilgiler bulunmakta ve hastalarımız da bu aşılar veya ilaçlar konusunda bizlere başvurmaktadır. Tedavi edici HPV Aşıları yani Terapotik HPV aşıları değişik şekillerde üretilmektedirler ve üretim şekillerine göre değişik avantaj ve dezavantaları vardır. Temelde ya virüsün çoğalmasını engellemek, ya da serviks neoplazisini tedavi etmek için geliştirilmektedirler. Virüs çoğalmasını engelleyen aşılar, E1 ve E2 proteinlerini içeren , rekombinant tekniklerle elde edilmiş aşılardır, bunlar hücresel bağışıklık sistemini uyararak, çoğalmakta olan virüslerin gelişimini durdururlar. Neoplaziyi tedavi için geliştirilen aşılar, E6 ve E7 proteinlerini içeren rekombinant aşılardır. Bunlar vücutta sitotoksik lenfositleri uyararak, E6 ve E7 içeren tümör hücrelerini yok ederler.
Geçtiğimiz aylarda Singapur da katıldığım HPV ile ilgili bir toplantıda HPV tedavi edici aşı mahiyetinde bir ilacın çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu ve yakında satışa sürülebileceği konusunda bilgiler mevcuttu. Bu Aşı ve İlaç, genital siğillerin çıkmasını engelleyecek veya çıkmış genital siğillerin tedavisini hızlandıracak bir tedavi değildir. Riskli tiplere portör olan ve kişilerde virusun vücuttan atılmasını hızlandıracak ve kanserojen etkisini azaltacak bir aşı olabileceği kanaatine vardım. Fakat ilacı görmeden ve çalışmaları incelemeden kesin bir bilgi vermek mümkün olamamaktadır.