Kriyoterapi, Genital Siğil Dondurma Tedavisi

 

Kriyoterapi ya da halk arasında yaygın bilinen adı ile “dondurma” tedavisi anormal dokuları ve lezyonları  dondurarak tahrip etmek esasına dayanan bir tedavi şeklidir.

Kriyoterapi ancak doktor tarafından uygulanan bir yöntemdir ve  etkinliği yüksek bir tedavi seçeneğidir. İçinde sıvı nitrojen veya karbondioksit bulunan bir tüp ve bu tüpün bağlı oldu cihaz sayesinde  kriyoterapi (dondurma) işlemi yapılmaktadır. Uygulamada sıklıkla -196 derecedeki sıvı nitrojen kullanılmakla beraber, -79 derecedeki sıvı karbondioksit de kullanılabilmektedir. Bir çalışmada genital siğiller  kriyoterapi sonucu lezyonlarda % 98’e varabilen temizlenme oranı elde edilmekle beraber nüks oranları (tekrar çıkma ihtimali)%39’lara kadar çıkmıştır.  Genelde tedavi başarısı % 70 ile % 85 arasındadır. Bu sebeple genital siğillerin tedavisinde ilk seçenek olarak değil ikinci seçenek olarak tercih edilmektedir. Kriyoterapi’nin vajina içinde ve vajina girişindeki lezyonlara uygulanma zorluğu da göz önünde bulundurulduğunda , genital siğillerde genellikle ilk seçenek koterizasyon (yakma) işlemi olmaktadır. Uygulama dikkatli bir şekilde yapılmalıdır, ancak doğru olarak uygulandığında kriyoterapide doku yıkımı epidermisle  (cilt üst tabakası) sınırlı kalır ve bu şekilde skar gelişimi ve pigmentasyon görülmez.


Kriyoterapi cihazı


Kriyoterapi cihazının uygulama ucu, prob

Genital siğil tedavisinde kriyoterapi (dondurma  işlemi tekniği)

Hasta jinekolojik masaya alındıktan sonra kriyoterapi cihazı hazırlanır. Eğer genital siğil sayısı az ise lokal anestezi, çok ve yaygın ise genel anestezi uygulandıktan sonra genital bölge önce antiseptik solüsyon ile silinir, daha sonra anestezinin de sağlanması ve etkisin de başlaması  ile      prob adı verilen bir enstrüman dondurulacak dokuya, siğil olan bölgeye temas ettirildikten sonra dondurma işleminde kullanılacak olan gaz prob içinden geçirilir ve probun ucunun aşırı derecede soğumasına (yaklaşık -80 derece) neden olur. Sıvı nitrojen veya karbondioksit; kriyo probu veya sprey ile lezyonun kalınlığına göre 5–30 saniye arasında lezyonun etrafında 1-2 mm genişliğinde beyaz bir halka oluşturacak şekilde lezyona uygulanır.

Tüm dondurma işleminin süresi lezyonların sayısına, yerine ve büyüklüğüne göre değişse de kriyoterapi  işlemi genelde kısa sürmektedir. Donan alanın derinliği genelde probun etrafından taşan alan ile eşittir. Halka şeklindeki alanın kenarlarında sıcaklık yaklaşık -20 dereceye düşer ancak bu hücre ölümü için yeterli değildir.

Kriyoterapi (dondurma) işlemi bittikten sonra bölge tekrar antiseptik solüsyon ile silinip tedavi edilmiş bölgeye koruyucu bir krem sürülür. Hastaya daha sonraki genital bölge bakımı anlatılıp kullanacağı kremler ve antibiyotik ile ağrı kesici reçete edilir. Uygulama sonrasında hasta 1-2 hafta sonra kontrole çağrılır. Yan etkiler arasında özellikle koyu renkli cilde sahip hastalarda hipopigmentasyon ve hiperpigmentasyon (ciltte koyulaşma veya ciltte renkte açılma) ve  ülser oluşumudur.
 

HPV ,Genital Siğil Tedavi Detayları İçin Tıklayın


HPV,Genital Siğil Sorunu, Genital Siğiller Kondilom Tedavisi Ve Yeni Gelişmeler Hakkındaki  Diğer Tüm Yazılarımız İçin ... (Tıklayın)
 


Bize Ulaşın.. İletişim