Lazer Konizasyon, HPV ye Bağlı Hücre Değişikliklerinde..
HPV virüsüne bağlı olarak rahim ağzını oluşturan hücrelerde displazi adı verilen bazı değişimlere neden olabilirler. Düşük riskli tipteki virüsler genelde PAP smearda ortaya çıkan CIN (servikal intraepitelyal neoplazi) değişimlere neden olurlarken yüksek riskli tipler uzun dönemde rahim ağzı kanserine neden olabilirler. Yapılan çalışmalar rahim ağzında HPV'ye bağlı değişim saptanan hastaların %90'ına yakınında 2 yıl içinde belirtilerin ortadan kalktığını ve HPV'nin takip eden smear testlerinde saptanamadığını ortaya koymuştur. Kalıcı enfeksiyon ise serviks yani rahim ağzı kanseri açısından en önemli risk faktörünü oluşturur.
Rahim ağzı kanseri ( serviks kanseri) tüm dünyada kadınlarda görülen kanserler arasında 2. sırada yer alır ve öldürücü bir kanserdir. Buna karşın kanser türleri arasında iyi bir takip ve bazı testler ile önlenebilir olması açısından ayrı bir öneme sahiptir. Rahim ağzı kanserini önlemenin tek ve en basit yolu düzenli aralıklarla yapılan pap-smear testidir. Smear testinde CIN olarak tanımlanan anormallikler saptandığında biopsi yapılarak tanı kesinleştirilir. Daha sonra hastalığının derecesine göre rahim ağzındaki değişime uğramış bölge LEEP ya da konizasyon adı verilen basit ameliyatlar ile çıkartılır ve daha sonra düzenli kontrollere başlanır
Lazer konizasyon özellikle yurt dışında büyük merkezlerde LEEP konizasyona (sıcak konizasyon) alternatif olarak kullanılan bir metodtur.Yüksek dansiteli ve küçük çaplı laser kesme için kullanılabilir, bu yoğunlukta güç ile lazer ışını daha fazla dokuyu tahrip eder ve yeterli konizasyon örneği alınabilir. Ancak bu sefer ışını kontrol etmek güçleşir. İşlemde ortalama derinlik 10 mm tutulur ve rahim ağzı kısmen koni tarzında çıkarılır.
Laser konizasyon un avantajları: Az miktarda doku hasarıyla histolojik inceleme sağlar,
Kanama azdır, rahim ağzı stenozu çok nadir görülür, konizasyon sonrası enfeksiyon nadirdir . Başarısı yaklaşık %95 gibi yüksek bir orandır.
Dezavantajları ise : Pahalıdır, genel anestezi gerektirir , çok az merkezde uygulanır ve lazer konizasyon deneyimi olan hekim sayısı azdır.
En çok ne zaman tercih edilir?
Büyük lezyonlarda çok güvenilir bir şekilde kullanılır ve büyük lezyonlarda kullanımı diğer yöntemlere göre (leep, sopuk konizasyon) avantajlıdır. Lezyon büyük ise Laser konizasyon+laser vaporizasyon birlikte hem histolojik incelemeye izin verir hem de yeterli hücre destruksiyonunu sağlar ve doku büyük lezyonlarda “kovboy şapkası” şeklinde çıkarılır.
Ülkemizde "lazer konizasyon" metodunu rutin uygulayan bir merkez yoktur...