Anal Bölge Hastalıkları, Anüs Makat Hastalıkları

 

Makat veya diğer adı ile anal bölge  sindirim sisteminin en son kısmıdır. Kişiler rahat dışkılamanın kıymetini, anüsün sağlıklı olmasının kıymetini, ancak bu bölge hastalıklarına yakalandıktan sonra anlarlar.

Anüs hastalıkları genellikle çok ağrılıdır ve sıkıntılıdır. En sık görülen ve birbiri ile belirtileri nedeniyle genellikle  karıştırılan 3 makat hastalığı; hemoroid, perinal fistül ve anal fistüldür.

HEMOROİD,  BASUR

Halk arasında basur memesi, mayasıl olarak da adlandırılan hemoroid, makatın çevresinde mevcut olan venöz  damarların, bacaklarda görülen varisler gibi şişmesiyle oluşan bir anal bölge hastalığıdır. Makat bölgesinde büyük abdestimizi tutmamızı sağlayan 2 adet kas, sfinkter vardır. Bunlar dış sfinkter  ve iç sfinkter kaslardır. Dış kas, dış sfinkter bizim kontrolümüzdedir. Büyük abdest yapmak istediğimizde biz dış kası kendi isteğimizle  açıyoruz. İç kas buna paralel olarak kendiliğinden açılıyor. İç ve dış kas arasındaki bu uyum bozulduğunda kişi kabız olmasa da ıkınarak, zorlanarak büyük abdest yapar. Bu ıkınma ve zorlanma sonucu meydana gelen basınç artışı buradaki venöz  damarların şişmesine neden olur ve hemoroid gelişir.
Makat bölgesinde olan hemoroitin kesin neden belli olmamakla birlikte hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran etkenler vardır. Uzun süre ayakta durma-ayakta kalma, ishal, kabızlık, hareket azlığı, kalp yetersizliği, karaciğer sirozu, uzun süre öksürme ve kusmalar, gebelik, kalın bağırsağın son kısmının tümörleri,anüs kanseri ve bazı ailelerde kalıtımdır. Hemoroid genellikle 20-50 yaş arasında daha fazla görülür, kadın ve erkeğe göre büyük bir farklılık söz konusu değildir. Ancak doğumlar ve hareketsiz bir hayat nedeniyle bayanlarda erkeklere nazaran daha sıktır. Yaşamının herhangi bir döneminde  hemoroid geçirmemiş insan adeta nadirdir. Hemoroid belirtisi  (basur belirtisi) olarak en sık görülen belirti kanamadır. Ayrıca ağrı, yanma hissi, basınç ve ağırlık duygusu, şişme, kaşıntı, kabızlık hissi, akıntı ve basur memeleri diğer gözlenen belirtileridir.

Hemoroid teşhisi  bu bölgenin doktor tarafından  muayenesi ile konur. Küçük olan basur memelerini hastalar bazen genital siğil, kondilom ile karıştırabilirler. Gerekirse endoskopik muayene de yapılır. Belirtiler bu bölgenin kanseri (anüs kanseri) ile aynı olduğundan kesinlikle muayene olmadan hemoroid tedavisi yapılmamalıdır.

Hemoroid tedavisi hastaya ve hastalığın teşhis edildiği döneme göre değişir. Teşhisi hemoroid olan herkese aynı tedavi yapılacak diye bir kural yoktur. İlaçlarla tedavi mümkün olduğu gibi lazer, longo tedavisi, skleroterapi, bant ligasyonu ve cerrahi tedavinin değişik tipleri de uygulanabilir.

PERİNAL ABSE, FİSTÜL

Abse, anal bölgenin iltihabi hastalığıdır, ağrı başlıca belirtidir. Bunun dışında üşüme, titreme, ateş yükselmesi, defekasyon yapamama gibi yakınmalar da yapabilir. Abselerde tedavide ilaç tek başına yetersizdir. Abse lokal veya genel anestezi ile cilde veya makat boşluğuna en yakın yerlerinden yapılan küçük kesi ile boşaltılır. Birlikte ilaç da verilir. Tedavi sonrası ya tamamen iyileşir yada perianal abse  sıklıkla perinal fistül haline döner. Perinal fistülde en sık yakınma akıntıdır. Ameliyat dışında perianal fistül ün başka bir tedavisi mümkün değildir.

ANAL FİSSÜR

Anal Fistül, anal kanaldaki çatlak ve yaradır. Kadınlarda daha da sıktır. Dış tarafta bir cilt kıvrımı vardır ve hastanın eline geldiği için basur ile karışır. Devamlı kabızlık hali, zor doğum gibi nedenlerle olabilir. Hekim tarafından tanınması çok  kolaydır. Akut fissürlerde ilaçtan yarar görülür. Kronik fissürde kesin tedavi ameliyattır ve ameliyat ile başarı  oranı çok yüksektir.

Op.Dr.Cavit Hamzaoğlu
Genel Cerrahi Uzmanı


HPV,Genital Siğil Sorunu, Genital Siğiller Kondilom Tedavisi Ve Yeni Gelişmeler Hakkındaki  Diğer Tüm Yazılarımız İçin ... (Tıklayın)
 


Bize Ulaşın.. İletişim