Prezervatif Kullanımı, Kondom, Kaput.. Ve HPV

Prezervatif  (kaput ) kullanımı hem gebeliğe karşı bir koruyucu hem de cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklara karşı iyi  bir korunma sağlar. Bu nedenle prezervatif;  güvenli bir cinsel ilişki söz konusu olduğunda en iyi korunma yöntemidir. Ülkemizde de gittikçe sık kullanılan prezervatifi temin etmek hem kolay hem de ucuzdur. Güvenli seks ve güvenli cinsel hayat için prezervatif kullanımı çok önemlidir.

Prezervatif takılması hpv enfeksiyonuna karşı kesin bir koruma sağlar mı?

Hayır..Prezervatif, HPV virüsü ve genital siğil enfeksiyonlarında diğer cinsel ilişki ile geçen hastalıklarla karşılaştırıldığında kesin bir koruyuculuğu yoktur. Prezervatif sadece  penisin üzerini örter, fakat HPV virüsüna bağlı cilt lezyonları yani kondilom, genital siğiller erkekte genital torbalarda, penis etrafında hatta kasıklarda olabileceği için ve cilt teması ile de bu virüs geçebildiği için prezervatif örtmediği bu bölgeler sebebi ile HPV virüsunun kadına bulaşmasını maalesef kesin olarak engelleyemez. Her ne kadar HPV bulaşmasını engellemesi konusunda prezervatif tam olarak etkin bir yöntem değilse de  yine de cinsel ilişki ile geçen hastalıklardan korunmada en iyi yöntemdir. Ayrıca unutmamak gerekir ki, cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar genellikle birkaç tanesi aynı anda aynı kişide bulunabilmektedir…

Prezervatifin yapısı nasıldır?

Prezervatif çok ince lastikten  (lateks) yapılmış olup, sertleşmiş erkek penisinin üzerine yuvarlayarak geçirilir. Boşalma esnasında erkeğin spermlerinin , meninin kadının vajenine dökülmesine bariyer yöntemi ile engel olur. Kaçıncı kez olursa olsun her cinsel ilişki için yeni bir Prezervatif  takılması gerekir. Prezervatif, kısırlaştırılmanın yani sıra, gebeliği önleyici araçlar arasında hala erkekler için olan tek araçtır.

Prezervatifler, tek tek sarılıp paketlenmişlerdir. Çeşitli büyüklükte,fiyatta , kalitede ve renklerde hatta değişik tatlarda, kokularda olan prezervatifler vardır. Piyasada renkli prezervatif, kokulu prezervatif gibi değişik yapıları bulmak mümkündür.

Prezervatifler sperm öldürücü madde (spermisid) ve kayganlığı artırıcı maddelerle (lubrikant)  birlikte kullanılabilirler.  Vazelin ya da diğer yağların prezervatifin lastiğini zayıflatıcı etkileri vardır ve kullanılmamalıdırlar. 

Prezervatifin  (kaput, kılıf) güvenilirliği  nedir?

Yumurtanın döllenmesini önlemek için her cinsel ilişkide prezervatif kullanan çiftler arasındaki her 100 kadından 2-40'ı bir yıl içinde gebe kalmaktadır. Ortalama koruma oranı % 80 civarındadır.

Prezervatif kazaları nelerdir?

Prezervatif kullanımı aslında güvenli bir yöntem olmasına rağmen kullanırken dikkat edilmemesi, 

·                        prezervatifin patlaması, 

·                        prezervatifi ilişkinin geç döneminde,ilişkinin sonuna doğru  takılması, 

·                        her ilişkide yeni bir Prezervatif kullanılmaması,aynı prezervatif ile müteakip ilişkilere girilmesi  gebelik oranını önemli bir şekilde artırmaktadır.
Bir çok çiftin her cinsel ilişkide Prezervatif kullanmalarının zor olması ise, güvensizliği daha da artırmaktadır. Prezervatif yönteminin  kesin ve güvenilir olabilmesi ise her iki tarafın, daima prezervatif kullanma konusunda uyumlarına bağlıdır. Eğer bir prezervatif yırtılır ya da kayarak sıyrılırsa gebeliği önlemek için ek korunma yöntemleri mutlaka  kullanılmalıdır. Bunlar ilk üç gün içinde kullanılan hap (ertesi gün hapı, ertesi sabah hapı ) ya da spiral olabilir.


HPV,Genital Siğil Sorunu, Genital Siğiller Kondilom Tedavisi Ve Yeni Gelişmeler Hakkındaki  Diğer Tüm Yazılarımız İçin ... (Tıklayın)
 


Bize Ulaşın.. İletişim