Kendi kendine siğil tedavisi yeni yöntemler ilaçlar
Kendi kendine siğil tedavisi nasıl yapılır başarı oranı nedir, kendi kendine siğil tedavisi ilaçlar nelerdir gibi sorular hastalarımız tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Siğil tedavisi doktora danışılmadan yapılmaması gereken bir tedavi şeklidir çünkü genital siğil ve etkeni olan HPV enfeksiyonu doğru tedavi edilmediği zaman ciddi sonuçlara sebep olabilmektedir.
Genital siğiller veya diğer ismi ile Kondiloma aküminata gelişmiş ülkelerde en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olup görülme sıklığı son yıllarda gittikçe artmaktadır. Genital siğillerin etkeni human papil lomavirus , HPV dir ve virüsün aktivitesi kişinin bağışıklık sistemine göre değişkenlik göstermektedir. Ömür boyu taşıyıcılığı yoktur ve bir çok kişide bağışıklık sistemine bağlı olarak yıllar içinde enfeksiyon gerilemektedir.
Siğillerin tedavi protokolleri arasında lokal yani topikal sitotoksik ilaçlar( TCA triklorasetik asit, podofilin, podofilotoksin, 5-florourasil, yeşil çay ekstresi catechinler), immünoterapötik (imiquimod,interferon, Candida/kabakulak antijeni, BCG, oral inosiplex) ve yok edici tedavi (kriyoterapi, lazer, elektrokoterizasyon, cerrahi eksizyon) yöntemleri mevcuttur.
Birçok tedavi yöntemi olduğundan hangi yöntemin kullanılacağına karar verirken lezyonun büyüklüğü, sayısı, lokalizasyonu, yaygınlığı ve eşlik eden hastalıklar tıbbi durumlar (immünsupresyon, gebelik gibi) kadar hekimin ve hastanın tercihi de belirleyici olmaktadır.
Çok çeşit tedavi yöntemi vardır ve hepsinin de kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır.Tedavi sonrası nüks oranları tedavi şekline göre değişkenlik göstermekte olup %10-70 arasında değişebilmektedir.
Kendi kendine siğil tedavisi ve ilaçları çok güncel bir konudur ve maliyet açısından her na kadar avantajlı görülse de bazı uygulama şekillerinde bölgeye tatbikinde ve olası yan etkilerinin ciddiyeti sebebi ile tartışmalıdır.
Genital HPV enfeksiyonunun henüz kesin ve radikal bir tedavisi yoktur. Kanser ile doğrudan ilişkili olması sebebi ile her ne kadar değişik yeni tedavi yöntemleri geliştirilmeye çalışılmaya sağlansa da koruyucu hekimlik, toplumu bilinçlendirme ve HPV aşısı çok önemlidir.